Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Η Λιμνοθάλασσα ΚοτύχιΗ προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου – Στροφυλιάς βρίσκεται στο ΒΔ. τμήμα της Πελοποννήσου και συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής περικλείεται δυτικά από τον Κυλλήνιο κόλπο, βόρεια από τον Πατραϊκό και ανατολικά οριοθετείται κυρίως από την Εθνική οδό Πατρών – Πύργου.
Η λ/θ Κοτυχίου είναι ο μικρότερος από τους υγρότοπους που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου. Η έκτασή της είναι περίπου 8000 στρέμματα.
Εκτός από τη λιμνοθάλασσα, υπάρχει μια λίμνη με γλυκά νερά, η λίμνη Πρόκοπος, και το δάσος της Στροφυλιάς, μια παράκτια λωρίδα με κουκουναριές. Οι περιοχές αυτές αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα, που φέρει την ονομασία: «Δάσος Στροφυλιάς- Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου».
Ο υγρότοπος αυτός, λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ωφελούνται οικονομικά από την πώληση των αλιευμάτων.
Τα τελευταία χρόνια η αλιευτική εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας γίνεται από τη εταιρεία «Κοτύχι. Α.Ε».
Η αλιεία γίνεται με ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευασθεί εκεί που ενώνεται η λιμνοθάλασσα με τη θάλασσα.
Στην περιοχή απαντώνται περίπου 60 είδη πτηνών, 5 είδη θηλαστικών και 7 είδη αμφίβιων ερπετών, ενώ τα παράλια Κοτυχίου αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

Φωτογραφίες από το Κοτύχι υπάρχουν στη Συλλογή φωτογραφιών του σχολείου μας.

Βίντεο από την επίσκεψη των μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο Κοτύχι

Βίντεο σχετικό με το Κοτύχι

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του σχολείου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου