Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Επιμένουμε Ηλειακά



Ο κάθε τόπος, η κάθε περιοχή της χώρας μας  είναι μοναδική και διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Αυτά μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του κάθε τόπου. Οι δυνατότητές τους  και η περαιτέρω αξιοποίησή τους  είναι απεριόριστες, ιδιαίτερα σήμερα σε περίοδο οικονομικής, διατροφικής και περιβαλλοντικής κρίσης.  Σε πολλά έχουν γίνει  σημαντικά βήματα στην πιστοποίηση και τυποποίησή τους και  σε άλλα όχι. Πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα μας πρέπει να ασχοληθεί μόνο με την νέα οικονομία  που την ταυτίζει συνήθως με τις νέες τεχνολογίες.
      Εμείς πιστεύουμε ότι ταυτόχρονα με την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες θα πρέπει να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα, μετατρέποντας τα συγκριτικά σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας.  Η Ηλειακή γη είναι ένας πλούσιος και ευνοημένος από τη φύση τόπος, με πληθώρα τοπικών προϊόντων και ποικιλιών, έχει έδαφος πεδινό κατά 60% και ο πληθυσμός της είναι κυρίως αγροτικός. Η οικονομία της στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στη γεωργία αφού η μισή έκταση του νομού είναι καλλιεργήσιμη. Τα παραγόμενα προϊόντα του κάμπου της Ηλείας συνεισφέρουν στην τοπική ανάπτυξη μέσα από την ποιότητά τους και την ιδιαιτερότητά τους. Ο νομός Ηλείας είναι:
  •  1ος  παραγωγός τομάτας και πατάτας στη χώρα,
  •  5ος σε εσπεριδοειδή και
  •  6ος σε ελαιόλαδο.
Τα τοπικά προϊόντα της Ηλείας  έχουν δημιουργήσει μία παράδοση, δημιουργούν θέσεις εργασίας και προωθούν την επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε ότι η ενασχόληση των νέων με αυτά είναι χρήσιμη και πρέπει να ενθαρρύνεται. Εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, η κατανάλωση τοπικών προϊόντων συμβάλλει και στον περιορισμό της ρύπανσης του πλανήτη μας, και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας  αφού τα προϊόντα διανύουν μικρές αποστάσεις μέχρι να καταναλωθούν.
Με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε την υλοποίηση αυτού του περιβάλλοντος με τους μαθητές της Α’ Λυκείου και υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Διαμαντοπούλου Μαρία (Μαθηματικό), Πετροπούλου Διονυσία (Φυσικό) και Κασπίρη Αικατερίνη (Φιλόλογο).

 Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού αυτού προγράμματος πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής μας και μία τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα. Ο προορισμός αυτός επιλέχθηκε γιατί η Ήπειρος έχει αποδείξει ότι ξέρει να στηρίζει τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Τέλος, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το ΚΠΕ Νάουσας συμμετέχοντας στο Δίκτυο «Γεωργία και Περιβάλλον» σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν οι μαθητές μέσω του δικτύου θέματα που αφορούν τη γεωργία και τις επιδράσεις της στο περιβάλλον.

Τελική εργασία σε e-book

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου