Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ανακύκλωση

Τι είναι η ανακύκλωση

Ανακύκλωση είναι η επαναφορά χρήσιμων υλικών στον φυσικό και οικονομικό κύκλο και περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν σκοπό την ανάκτηση αυτών των υλικών και την προώθησή τους για την παραγωγή νέων προϊόντων. Πρόκειται δηλαδή για μια αλυσίδα ενεργειών όπου πρωταγωνιστεί ενεργά ο απλός πολίτης, ο οποίος στην ιδιωτική του ζωή διαχωρίζει τα απορρίμματα και τα χρησιμοποιημένα υλικά και τα τοποθετεί στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης. H ανακύκλωση είναι δείγμα πολιτισμού κάθε κοινωνίας.
H περιβαλλοντικά και κοινωνιολογικά ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων κρίνεται πλέον απαραίτητη για τη συνέχιση της ανθρώπινης επιβίωσης. Μπορεί να φέρει τον άνθρωπο σε αρμονία με το περιβάλλον όπου ζει και δημιουργεί, αντί να τον αποξενώνει από τη φύση και να τον χρίζει καταστροφέα της, όπως γίνεται κατά κόρον στις μέρες μας.

Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω εγώ προσωπικά;


Τα οφέλη της ανακύκλωσης δεν είναι άμεσα οικονομικά. Με την ανακύκλωση :
• Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
• Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
• Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια
• Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
• Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
• Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.



Ποια υλικά ανακυκλώνονται;


Χαρτί
 φάκελοι
 χαρτί εκτύπωσης
 εφημερίδες
 φυλλάδια
 τηλεφωνικοί κατάλογοι
 περιοδικά και τα χαρτόνια
 το κίτρινο χαρτί και οι χαρτόκουτες θα πρέπει να διαχωρίζονται από το κοινό χαρτί.

Πλαστικά
 μπουκάλια νερού, ποτών, χυμών,
 πλαστικές συσκευασίες από τρόφιμα,
 είδη προσωπικής φροντίδας (μπουκάλια από σαμπουάν, οδοντόκρεμες, κ.λ.π)
 είδη καθαρισμού σπιτιού (συσκευασίες απορρυπαντικών)
 πλαστικές σακούλες
 σελοφάν

Γυαλί
 μπουκάλια νερού και ποτών
 βαζάκια τροφίμων

Μέταλλα
 κονσέρβες τροφίμων
 αλουμινένιες συσκευασίες
 κουτάκια αναψυκτικών

Μπαταρίες
Όταν πετιούνται ανεξέλεγκτα στις χωματερές ή αποτεφρώνοται απελευθερώνουν ιδιαίτερα τοξικά βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο.

Ηλεκτρονικές συσκευές
 υπολογιστές
 εκτυπωτές
 φωτοτυπικές συσκευές
 φάξ
 κινητά τηλέφωνα
 ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας
 λάμπες φθορισμού


Οργανικά υπολείμματα

 Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα)
 Υπολείμματα από σαλάτες
 Στάχτη από τζάκι
 Τσόφλια αυγών
 Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν
 Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες).
 Πριονίδι
 Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα, με την ανακύκλωσή τους προσφέρουν χρήματα σε σας που τα μαζεύετε και τα δίνετε στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται :
α) η προστασία του περιβάλλοντος
β) η εξοικονόμηση ενέργειας
γ) ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών
Με την ανακύκλωση του αλουμινίου έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση :
4 τόνων βωξίτη
500 κιλών σόδας
100 κιλών ασβεστόλιθου
700 κιλών πετρελαίου
25 κιλών κρυολίτη
35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου
Για να φτιαχτεί ένα αλουμινένιο κουτί χρειάζεται τόση ενέργεια όση για:
• να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες
• να δούμε τηλεόραση για τρεις ώρες
• να ανάβει μια λάμπα 60 Watt για πέντε ώρες
• να λειτουργεί ένα ψυγείο για 3 ώρες

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού. Για την παραγωγή τους χρειάστηκαν:
• 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους
• 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό (όση είναι η κατανάλωση της Αττικής για 100 μέρες)
• 1,5 - 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (όση είναι η ενέργεια που καταναλώνεται σε 4 μήνες από 1 εκατομμύριο σπίτια).
Κι όμως: 1 τόνος χαρτί που ανακυκλώνεται σώζει τη ζωή 17 δέντρων!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ

Κοιτώντας γύρω μας, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι περιτριγυριζόμαστε από πλαστικό. Παιχνίδια, υλικά συσκευασίας, μέρη αυτοκινήτων, σκεύη κουζίνας, ιατρικές συσκευές, ρούχα και τόσα ακόμα. Πλαστικά σκουπίδια στους δρόμους φραγμένα φρεάτια από μπουκαλάκια και πνιγμένες, στο πλαστικό, παραλίες (από τα καλά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού), πολλά από τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν.
Ας μάθουμε λοιπόν τι σημαίνει κάθε σήμα στα πλαστικά που χρησιμοποιούμε και ας το ρίξουμε στον κάδο ανακύκλωσης, αντί για τον δρόμο ή τη θάλασσα.
Όταν ψωνίζουμε προτιμούμε τις σακούλες πολλαπλών χρήσεων και περιορίζουμε την χρησιμοποίηση των πλαστικών.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Στους κάδους ανακύκλωσης μπαταριών μπορούμε να πετάμε όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες). Για μεγαλύτερες μπαταρίες ή ηλεκτρικούς συσσωρευτές θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε., τηλ. επικοινωνίας 210 3421951). Επίσης δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν. Για μπαταρίες που βρίσκονται ενσωματωμένες σε προϊόντα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., τηλ. επικοινωνίας 210 5319780).

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ
Το γυαλί πάλι φτιάχνεται από άμμο, άσβεστο και σόδα. Για κάθε τόνο ανακυκλωμένο γυαλί εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου. Με την ανακύκλωση του γυαλιού ακόμα χρησιμοποιούμε λιγότερα ακατέργαστα υλικά και ελαττώνουμε τις "πληγές" στη φύση από το σκάψιμο που χρειάζεται για την εξόρυξή τους.


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ


Τι είναι τα ηλεκτρονικά απορρίμματα

Με τους όρους "ηλεκτρονικά απορρίμματα" ή "ηλεκτρονικά απόβλητα" έχει επικρατήσει διεθνώς να χαρακτηρίζονται εκείνες οι ηλεκτρονικές συσκευές (ανάμεσά τους υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές κ.λπ.) που δεν χρησιμοποιούνται πια, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται πεταμένες σε κάποια χωματερή ή ξεχασμένες σε μια αποθήκη. Αυτό που υποβιβάζει σε απόρριμμα και καθιστά "απόβλητο" την όποια συσκευή δεν είναι τόσο ο τόπος στον οποίο βρίσκεται όσο η ένδειξη ολοκλήρωσης του κύκλου της ωφέλιμης ζωής της. Η ένδειξη αυτή μπορεί να είναι μια βλάβη που δεν διορθώθηκε (άρα απόρριμμα= χαλασμένη συσκευή), η πάροδος πολλών ετών από την κατασκευή της (άρα απόρριμμα= παλιά συσκευή), η αγορά νέα συσκευής που έθεσε την παλιά στο περιθώριο (άρα απόρριμμα= άχρηστη συσκευή) κ.ά.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, όγκος που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών απορριμμάτων. Το ίδιο μέγεθος για την Ελλάδα ξεπερνά τις 200 χιλιάδες τόνους. Ο ρυθμός παραγωγής ηλεκτρονικών απορριμμάτων αυξάνεται γοργά, χρόνο με το χρόνο, ξεπερνώντας το 3%. Το γεγονός αυτό. σε συνάρτηση και με τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, καταδεικνύουν την τεράστια σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος.
Τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού έχουν «επόμενη ζωή», δεν είναι σκουπίδια, δεν πετιούνται αλλά συλλέγονται, ανακυκλώνονται και τα περισσότερα από τα υλικά που προκύπτουν επαναχρησιμοποιούνται. Οι παλιές συσκευές συλλέγονται, αποστέλλονται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, αποσυναρμολογούνται, απορρυπαίνονται δηλαδή απομακρύνονται τα επικίνδυνα υλικά και με μηχανική επεξεργασία διαχωρίζονται τα εναπομείναντα υλικά που απαρτίζουν τις συσκευές, τα οποία οδεύουν στις κατάλληλες βιομηχανίες (σιδηρουργίες, υαλουργίες, κλπ) για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως πρώτες ύλες. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά ο όγκος των αποβλήτων που καταλήγει στις χωματερές.
Η εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» συνεργάζεται με Δήμους, Σχολεία και Καταστήματα Λιανικής έτσι ώστε να συλλέξει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές και να προχωρήσει στην ανακύκλωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου